Tuesday, June 12, 2012

36minggu 1hari

Assalamualaikum..

36mgu 1hari? rasa2 blh teka x ape die? tulah umur kandungan saya. dh sarat ni. dulu lps kawin konon2 nk start blog secara aktif sebaik sahaja disahkan mengandung, biar jadi catatan n tatapan untuk baby bila die besar nnti. Dari situ blh tahu perkembangan die sejak dlm kandungan. Sudahnye hari ni baru nk buat setelah bosannye godek2 tenet sorg2.
 Saya disahkan mengandung pada 10/11/11 tahun lepas melalui UPT (ujian air kencing) dan ke klinik untuk melihat keadaan kandungan pada 20/11/11, doktor cakap baru 4/ 5minggu. Mase tu kat Mesir lg, esoknye berangkat ke Malaysia. Jd, dlm sibuk2 buat persiapan balik tulah dapat tahu mengandung. Dahla mmg lasak utk jgka masa sebulan dua tu..kejar bas, goncang2 dalam bas, jalan sana sini cari barang tp tula org kate kalu Allah dh tetapkan ada reseki maka adalah wlpn sebenarnye ada bleeding sehari sblm ke klinik. Lps tu doktor Azah bagi suntikan dan ubat utk kuatkan rahim sebagai persediaan naik flight. Kalu ikut doktor die marah naik flight dlm masa terdekat tp nk buat mcm mane tiket dh ditempat. Jd, kami tawakkal jela setelah berusaha dengan doa dan ubat.

3bulan pertama
Saya mengalami loya2 yg sedarhana. sepanjang mengandung rasanye blh dibilang dengan jari brape kali muntah. Tp mmg xleh lama2 kat dapo. Kalu bab potong2 bawang serah kat suami n adik ipar. Bile berlama2 hidu bawang alamatnye lemah la satu badan tahan loya.

3bulan kedua
Masuk 5bulan baru nk hilang loyanye. Perut pun semakin menunjukkan diri. Sebelum tu mmg xnmpak lasung hatta diri sendiri tilik xnmpak. Mase ni penatla skit sb start ngajar sementara dkat sek lama. Balik2 sek xsempat nk buat ape dh padan letih je. 3bln je ngajar situ lps tu berhenti atas beberapa sebab, antaranye xlarat tambah2 mase tu detect uri bawah jd kene berjaga2 dan banyak berehat. Kat sekolah tu xdelah keje berat sgt sb org pn dh paham kite ni mengandung tp jalan banyak2 n naik tangga tinggi2 tu mmg xlh elak.

3bulan terakhir
 Mase ni perut membesar dengan jayanye tp kalu sape2 tye brape bln msti xcaya. cth: mase tu dh 7@8bulan, mesti igt 3@4bulan. Mgkin sb ni kandungan sulung jd kecik sikitla. Kalu hantar gmbar mengandung kat kawan msti ada yg tye "mane perutnye?"..xtaula sy nk menjawap ape. Satu lg mase ni sgt la xlarat nk bangun duduk sampai kalu tgh solat tu rase nk branak tang tu jgk. mgkin nila org kate sarat kan...Start 28w kene mula kira gerakan janin 10x antara pukul 9pg-9mlm. Mula2 xreti nk kira, sllu 10pg dh cukup pastu misi marah. katenye salah kira, terus xkira dh, pastu misi kat dungun ni ajar elok2 baru start balik. macam manja je kan ibu ngandung ni, xlh marah2 trus merajuk..hihi.

Secara keseluruhannye perkara xbest sepanjang mengandung ni ialah byk btl temujanji klinik. mcm2 kerenahnye..selain temujanji rutin ada kene g amik bp/albumin, minum gula, amik darah..sgt boring, kalu terlepas hari je msti misi call tye knape xdtg klinik. Tp, g klinik kat dungun ni best. misi baik2..hehe. Lg satu ada en.Suami yg menyokong kuat ni, jd seme tu berlalu dgn jayanye. Selain bab g klinik, perkara xbest ialah rutin makan ubat n minum susu, sy ni sgtla liat nk disiplin ng benda yg xberapa diminati. Jd, En, Suami mmg train btl2 bab tu.

Skrg, dh 36 minggu. Mengikut pembacaan 37w dianggap fullterm (tempoh matang) dan kebiasaannye ialah 40w.Misi kate bby dh mula turun. Doakan saya mudah bersalin, bby n saya selamat. InsyaAllah saya akan berpantang di rumah mak mertua memandangkan saya mmg byk menetap di situ.

p/s: td, mcm idea xbrape ade tp bile dh tulis meleret2la pulak.

1 comment: