Wednesday, December 2, 2009

Makkah Pusat Bumi..fakta yg tlh disembunyikanPelbagai perbincangan dan perdebatan timbul mengenai penggunaan Waktu Antarabangsa antara GMT (Greenwich
Mean Time) dan waktu Makkah.

Dalam kalangan ilmuwan di seluruh dunia, mereka mengetahui bahawa kota Makkah berada tepat di antara Kutub Selatan dan Kutub Utara . Hal ini bukanlah perkara yang baru, namun para saintis tetap memilih GMT sebagai panduan kepada pemilihan Waktu Antarabangsa.

Seorang pemikir ilmuwan Arab, Sheikh Yusuf al-Qaradhawi, mengatakan penelitian moden telah membuktikan bahawa Ka’bah merupakan pusat bumi dan satu-satunya yang merupakan “Zona-Zero”, tempat yang neutral dari pengaruh magnetik. Dan menurut penelitian, hal tersebut membuatkan sesiapa sahaja yang tinggal di Makkah memiliki kesihatan yang lebih baik berbanding dengan manusia normal. Maka, tidak hairanlah, kota Makkah mempunyai warga tua yang berusia lebih 90 tahun yang paling ramai di dunia.

Para Ulama dari seluruh dunia berkumpul dalam konfren di Qatar berjudul “Mecca, the Centre of the Earth, Theory and Practice” (Mekkah: Pusat Bumi, Teori, dan Ibadah) turut membahas masalah penggunaan Waktu Antarabangsa, yaitu mengacu pada Mekkah.
Sepanjang konfren tersebut, seorang saintis Muslim dari Perancis telah menemui kaedah baru menentukan arah kiblat. Beliau telah mencipta kompas penunjuk arah kiblat yang lebih praktikal berbanding yang digunakan sekarang ini. Ujar beliau, kompas ini dapat menyatukan arah kiblat dari seluruh dunia.

Kompas tersebut dirasakan mampu menjawab sebarang kekeliruan terhadap kota Makkah sebagai pusat tengah bumi dan Waktu Antarabangsa. Menurut catatan sejarah, penggunaan Waktu Antarabangsa mula digunakan oleh penjajah British semasa melakukan ekspidisi pelayaran dan penjajahan seawal tahun 1600. Mereka menggunakan sistem pemetaan berdasarkan matahari, yang saat ini dikenali sebagai GMT.

Menurut Wikipedia, Waktu Min Greenwich (GMT) kini digunakan untuk merujuk kepada zon masa Waktu Semesta Berkoordinat (UTC). GMT dahulunya merujuk kepada waktu min suria di Balai Cerap Diraja, Greenwich, London.

Sistem tersebut kemudiannya digunakan oleh para penjajah lain seperti Belanda dan Portugis. Akibatnya sistem yang diperkenalkan, seakan-akan GMT menjadi “fakta” bahwa GMT merupakan pusat bumi bagi penentuan garisan Waktu Antarabangsa.


kabe_kaba_1

Sumber: Syeikh Muhammad Hanis Ad-Dujuni Al-Jawi

p/s: copy paste dr iluvislam.com

No comments:

Post a Comment